Pepř černý je nejpoužívanější koření světa. Do jídel se dává buďto celý nebo mletý. Sklízí se v nedozrálém stavu a využití nachází snad ve všech druzích slaných jídel. Pepř celý doporučujeme pomlít na mlýnku a dopřát si tak čerstvé chuti a aroma.
Pepř černý se získává z nedozrálých bobulí, které se poté suší okolo 10 dní na přímém Slunci. Pepř obsahuje ostře chutnající pryskyřici , silici a alklouid piperin, který má stimulační účinky. Stimuluje krevní oběh, zvedá krevní tlak a tím i zásobování orgánů živinami a kyslíkem.
Pepř bílý - se získává z úplně dozrálých kuliček, které se namáčejí a odlupováním se zbavují tmavé změklé slupky. Pak se suší na Slunci, dokud nejsou kuličky pepře bílé. Tato varianta pepře má jemnější chuť a není tak štiplavý.
Pepř zelený jedná se také o nedozrálé kuličky pepře, které se však nesuší na Slunci, ale nakládají se do octa nebo soli. Zelený pepř je více delikátní.
Aroma si pepř nejlépe zachová, pokud ho nameleme čerstvě před použitím. Pepř ztrácí po namletí a delším skladování své aroma a ztrácí tak také na chuti. Proto je nejvhodnější kupovat pepř celý a používat speciální mlýnek na koření.
pepř
Copyright © 2012 - 2024, Ladislav Rojik, Chudčická 19, 635 00 Brno, IČ 262 55 430, DIČ CZ 530 41 92 02, Obchodní podmínky - Mapa webu
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Ladislava Rojika, zakázáno. V případě porušení hrozí pokuta ve výši 10.000 Kč.
Elektronický obchod dodává Via Aurea s.r.o.
Doporučujeme: Ekofarma Jalový dvůr | Květiny online | | Kytku hned | Partneři |