MARINÁDY NA VEPŘOVÉ, KUŘECÍ A JINÉ
-
Hořčičná marináda
Ingredience: 4 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce kremžské hořčice, sojová omáčka, 5 stroužků česneku, bazalka, paprika mletá, kari, sůl
-
Jogurtová marináda
Ingredience: 250 g bílého jogurtu, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce oleje, 1 lžička červené papriky, bazalka, sojová omáčka, sůl
-
Medová marináda
Ingredience: 2 lžíce oleje, 4 lžíce kečupu, 1 lžíce medu, sojová omáčka, 3 stroužky česneku, cibule, oregáno, bazalka, skořice mletá, sůl
-
Kari marináda
Ingredience: 250g bílého jogurtu, 3 lžičky kari , 3 lžičky červené papriky, 1 lžíce oleje, sůl
-
Švestková marináda
Ingredience: 3 lžíce švestkových povidel, 2 lžíce dezertního vína, 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 1/2 chilli papričky, sojová omáčka, zázvor
-
Bylinková marináda
Ingredience: 4 lžíce oleje, pepř bílý mletý, cibule, 2 lžíce sojové omáčky, 2 stroužky česneku, petržel a pažitka, sůl
-
Meruňková marináda:
Ingredience: 5 lžic meruňkové marmelády, 1 lžíce plnotučné hořčice, sojová omáčka světlá, citrónová šťávy, 1 stroužek česneku, zázvor, pepř bílý, sůl
-
Česneková marináda s medem
Ingredience: 3 lžíce oleje, 5 lžic kečupu, 1 lžíce medu, cibule, 4 stroužky česneku, petržel a bazalka, sojová omáčka, pepř, sůl
-
Marináda na divoko
Ingredience: 3 lžíce oleje, 1 lžička plnotučné hořčice , 1 lžíce kečupu, bobkový list a nové koření, sojová omáčka, červená paprika, pepř mletý, sůl
-
Exotická marináda:
Ingredience: 1,5 dl pomerančového džusu, 1dcl bílého vína, 3 stroužky česneku, zázvor, sůl
-
Pikantní marináda
Ingredience: 4 lžíce oleje, citrónová šťáva, petržel, bazalka, kopr, oregano, chilli papričky, 3 stroužky česneku, bílý pepř, můžeme přidat i bílý jogurt
-
Pepřová marináda:
Ingredience: 5 lžic oleje, 4 stroužky česneku, nahrubo namletý barevný pepř, sůl
-
Marináda z jablíček a česneku
Ingredience: 2 velká jablka (oloupat a na jemno nastrouhat), 4 stroužky česneku, 2 lžíce oleje
-
Marináda moschári
Marináda inspirovaná řeckým sluncem a vůněmi.
Ingredience: Bílý jogurt - kelímek, Sůl, Pepř , Červená paprika, Chilli, Česnek – 2 stroužky
Bílý jogurt smíchejte se všemi ingrediencemi, česnek nadrťte. Tato marináda se hodí ke všem masům, nejlépe se svou chutí ale doplňuje maso drůbeží. Skvělou funkci má při grilování křidélek, protože se jim díky ní nespálí kůžička, a tak budou mít čas se propéci uvnitř.
-
Marináda s čerstvými bylinkami a medem
Ingredience: Olivový olej – 250 ml, Sůl, Tymián, Rozmarýn, Med – 3 lžíce
Vše smíchejte v míse s olejem. Bylinky nemusíte trhat ani krájet, stačí je tam ponořit celé. Maso v marinádě nechte alespoň dvě hodiny naložené. Sladkou chuť medu můžete později zmírnit pár kapkami citrónu. Tato marináda se obzvláště hodí na vepřové maso.
-
Marináda z acidofilního mléka
Ingredience: Acidofilní mléko – 300 ml, Majoránka – 2 lžičky, Sůl, Česnek – 2 stroužky, Pepř
Všechny ingredience smíchejte s acidofilním mlékem. Sůl a pepř použijte nejlépe čerstvé – z mlýnku na koření nebo použijte hmoždíř na koření.
-
Jemně ostrá marináda pro pány
Ingredience: Dijónská hořčice – 4 lžíce, Olivový olej – 200 ml, Pepř – 1 lžička, Sůl – 1 lžička, Tymián – 4 snítky
Krkovici nejdříve naložte alespoň na hodinu do oleje. Maso potom hezky zkřehne a půjde vám snáze rozkousat! Všechny ingredience smíchejte a maso v marinádě nechte opět alespoň hodinu. Během grilování maso zbytkem marinády potírejte.
Naše tipy: Při marinování masa na grilování rozhodně využijte sezóny a zajděte si do obchodu nebo na zahrádku pro čerstvé bylinky. Jejich chuť se s chutí bylinek sušených nedá vůbec srovnávat!
-
Cillo Marináda
Ingredience: 1 lžičku mletého chilli koření, 1 lžičku mleté papriky, 1 lžičku mletého kmínu, citronové šťáva, 1 lžíce mletého koriandru, 3 stroužky česneku, sůl, pivo
Přísady dáme do skleněné mísy. Přiléváme pivo, dokud nezískáme červenou kašovitou masu. Přidáme maso, které chceme marinovat. Důkladně jej obalíme a necháme marinovat.
MARINÁDY NA RYBY
Marináda určena pro ryby sladkovodní i mořské. Do marinád je vhodné používat olivový olej a čerstvé bylinky, které dodají pokrmu nezaměnitelnou chuť a vůni. ryba se odedávna snese s citrónem. Ten chuť ryby zjemní a dodá pokrmu výbornou chuť. Doporučujeme: Pokud použijete pepř, vyzkoušejte citrónový pepř bílý.
-
Česneková marináda
Ingredience: 3 lžíce oleje, 0,5 dl bílého vína, 3 stroužky česneku, pepř bílý, citrónová šťáva, jedná-li se o mořské ryby můžeme přidat čerstvou bazalku, sůl
-
Pikantní marináda
Ingredience: 3 lžíce oleje, chilli papričky,2 stroužky česneku, petržel a bazalka, sůl
-
Marináda na divoko
Ingredience: 4 lžíce oleje, 4 stroužky česneku, 2 lžičky červené papriky, drcené koření (bobkový list, nové koření, jalovec), sůl
-
Koprová marináda
Ingredience: 4 lžíce oleje, citrónová šťáva, bílý pepř, čerstvý kopr (nasekat), sůl
-
Bylinková marináda
Ingredience: 4 lžíce oleje, 2 stroužky česnek, čerstvá petrželová nať a bazalka, mladá cibulka ( najemno nasekat, popřípadě nastrouhat), citrónový bílý pepř, sůl
-
Pikantní marináda s medem
Ingredience: 3 lžíce oleje, citrónová šťáva, 2 lžíce medu, čerstvá petrželová nať, 1 chilli paprička, bílý pepř, sůl
MARINÁDY NA OVOCE
-
Jablka
Ingredience: 2 lžíce medu, 3 stroužky česneku (prolisovat), citrónová šťáva, sůl
(jablka nakrájíme na kousky a naložíme do marinády cca 2 hodiny), poté napichujeme na špíz střídavě s kousky naloženého kuřecího masa nejlépe do jednoduché marinády z následujících ingrediencí: olej, pepř černý,1 lžíce kečupu, sojová omáčka, sůl
-
Banány
Ingredience: 2 lžíce medu, 0,5 dl whisky
-
Ananas
Ingredience: 2 lžíce medu, 2 stroužky česneku, sůl
MARINÁDY NA ZELENINU
Můžeme použít jakoukoliv zeleninu, kterou vypěstujeme (listovou zeleninu můžeme použít například na závitky, kdy do listů např. kapusty či špenátu zabalíme kousky naloženého masa). Zeleninku potřeme lehce rozpuštěným máslem a posolíme.
Tip: 3 lžíce oleje (nejlépe olivového), 5 stroužků česneku (prolisovat), čerstvá bazalka a petrželová nať (najemno nasekat), cibule (na jemno nakrájet), citrónová šťáva, sůl. Zeleninu necháme cca 1 hodinu naloženou v marinádě.
Grilovanou zeleninu můžeme pokapat zálivkou z následujících ingrediencí:
Olivový olej, ocet balsamico, čerstvá bazalka a petrželová nať (nasekat), česnek (prolisovat), máte-li rádi ostré, můžete přidat i chilli papričku, sůl
Studené omáčky ke grilovaným masům, rybám, pečeným bramborám, grilované zelenině, ale i k čerstvým salátům:
-
Jogurtová omáčka
Ingredience: 500g bílého jogurtu (můžeme použít i zakysanou smetanu), čerstvá pažitka, petržel a bazalka, citrónová šťáva, 3 stroužky česneku, sůl
-
Tatarská omáčka
Ingredience: Majonéza, kyselé okurky (nastrouhat), cibule (najemno nakrájet), pepř bílý mletý, nálev z okurek, sůl
-
Labužnická omáčka
Ingredience: 10 lžic kečupu jemného,1 chilli papričky (najemno nakrájené popř. nastrouhané), 1 lžička červené papriky, 1 lžička kari nebo kurkumy, 2 lžičky cukru, 1 lžíce švestkových povidel, čerstvá petrželová nať a bazalka (nasekat), sůl
-
Omáčka z nivy
Ingredience: 200g bílého jogurtu, 200 g zakysané smetany, 2 stroužky česneku (prolisovat), čerstvá bazalka, pažitka a petrželová nať (nasekat), strouhaná niva, sůl
Místo nivy můžeme použít strouhaný eidam nebo hermelín.
-
Rajčatová omáčka
Ingredience: Rajčatové pyré z čerstvých rajčat (spaříme celá rajčata, oloupeme a rozmačkáme, necháme vychladnout), cibule (najemno nakrájená), čerstvá bazalka, petrželová nať a pažitka (nasekat), 3 stroužky česneku ( prolisovat), bílý pepř, sůl
-
Česneková omáčka
Ingredience: Majonéza, 3 stroužky česneku (prolisovat), citrónová šťáva, čerstvá pažitka (nasekat), sůl
-
Pikantní omáčka
Ingredience: Majonéza, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce kečupu, citrónová šťáva, bílý pepř, 1 lžička bílého cukru, čerstvá pažitka (nasekat), 1 chilli paprička (najemno nakrájet popř. nasekat), sůl
-
Italská omáčka
Ingredience: Majonéza, 2 lžíce kečupu, cibule (najemno nakrájet), 2 kyselé okurky (nastrouhat), 1 kapie (najemno nakrájet popř. nastrouhat), čerstvá bazalka a petrželová nať (nasekat), citrónová šťáva nebo lák z okurek, 1 lžička hnědého cukru, sůl
-
Citrónová omáčka
Ingredience: 200g bílého jogurtu, 200 g zakysané smetany, 2 stroužky česneku, čerstvá meduňka (nasekat), citrónová šťáva, bílý pepř, sůl
-
Křenová majonéza
Ingredience: Majonéza, 2 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce strouhaného křenu, bílý pepř, sůl
-
Zahradnická omáčka
Ingredience: 300g zakysané smetany nebo bílého jogurtu, bílé hlávkové zelí, 2 mrkve, 1 lžička plnotučné hořčice, citrónová šťáva, bílý pepř, sůl
-
Křenová omáčka s jablkem
Ingredience: 200g zakysané smetany, 3 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu, 1 jablko (najemno nastrouhané), kopr, sůl
-
Libečková omáčka
Ingredience: 200g zakysané smetany, 2 lžíce majonézy, čerstvé lístečky libečku (najemno nasekat), 3 stroužky česneku (prolisovat), citrónová šťáva, bílý pepř, sůl
-
Omáčka z meduňky
Ingredience: Majonéza, čerstvá meduňka (nasekat), 0,5 dl bílého vína, 1 stroužek česneku, vlašské ořechy (nasekat), citrónová šťáva nasekat), sůl
-
Mexická omáčka
200g zakysané smetany, rajčatové pyré z čerstvých rajčat (spaříme celá rajčata, oloupeme a rozmačkáme, necháme vychladnout),1 chilli papričky (najemno nasekat popř. nastrouhat), 3 stroužky česneku, cibule (najemno nakrájet), 1 lžíce olivového oleje, čerstvá petrželová nať a pažitka (nasekat), kajenský pepř, sůl
MARINÁDY NA SÝRY
Do marinád na sýry můžeme nakládat např. hermelín, balkánský sýr, mozzarelu, eidam 45% aj. Naložený hermelín, jelikož má bílou plíseň na povrchu, která zabrání, aby vytekl, můžeme také grilovat. Ostatní marinované sýry můžeme použít do salátů či na obložených mís.
-
Bylinková marináda
Ingredience: 3 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku (prolisovat), čerstvá bazalka (nasekat) můžeme přidat čerstvou petrželová nať nebo pažitku, chceme-li docílit,aby marináda byla pikantní přidáme 1/2 chilli papričky, sůl
-
Marináda na divoko
Ingredience: 3 lžíce olivového oleje, bobkový list, nové koření, černý pepř (nahrubo namlít), můžeme použít i nemleté koření, sůl
Zdroje:
http://doma.nova.cz/clanek/radyanapady/4-nejlepsi-marinady-na-maso-kterym-totalne-propadnete.html
http://www.grily-grilovani.cz/recepty-marinady/
http://recepty.naseinfo.cz/
http://www.week.cz/marinady-tipy-na-grilovani/read.php?1,16789
Vlastní zdroje