Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Souhlasím

Marinády na maso a zeleninu

Máte rádi grilování, rádi experimentujete a chcete vyzkoušet nové chutě?

Nabízíme Vám přehled marinád, které jsme pro Vás získali z různých kulinářských zdrojů. Tyto marinády jsou určeny převážně na kuřecí, vepřová, ale také na ryby či jehněčí maso.

Kdo holduje vegetariánským jídlům, naleznete zde také tipy na marinády k zelenině, ovoci či k sýrům. 

MARINÁDY NA VEPŘOVÉ, KUŘECÍ A JINÉ

Grilování

  • Hořčičná marináda

Ingredience: 4 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce kremžské hořčice, sojová omáčka, 5 stroužků česneku, bazalka, paprika mletá, kari, sůl

  • Jogurtová marináda

Ingredience: 250 g bílého jogurtu, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce oleje, 1 lžička červené paprikybazalka, sojová omáčka, sůl

  • Medová marináda

Ingredience: 2 lžíce oleje, 4 lžíce kečupu, 1 lžíce medu, sojová omáčka, 3 stroužky česneku, cibule, oregáno, bazalka, skořice mletá, sůl

  • Kari marináda

Ingredience: 250g bílého jogurtu, 3 lžičky kari , 3 lžičky červené papriky, 1 lžíce oleje, sůl

  • Švestková marináda

Ingredience: 3 lžíce švestkových povidel, 2 lžíce dezertního vína, 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 1/2 chilli papričky, sojová omáčka, zázvor

  • Bylinková marináda

Ingredience: 4 lžíce oleje, pepř bílý mletý, cibule, 2 lžíce sojové omáčky, 2 stroužky česneku, petržel a pažitka, sůl

  • Meruňková marináda:

Ingredience: 5 lžic meruňkové marmelády, 1 lžíce plnotučné hořčice, sojová omáčka světlá, citrónová šťávy, 1 stroužek česneku, zázvor, pepř bílý, sůl

  • Česneková marináda s medem

Ingredience: 3 lžíce oleje, 5 lžic kečupu, 1 lžíce medu, cibule, 4 stroužky česneku, petržel a bazalka, sojová omáčka, pepř, sůl

  • Marináda na divoko

Ingredience: 3 lžíce oleje, 1 lžička plnotučné hořčice , 1 lžíce kečupu, bobkový list a nové koření, sojová omáčka, červená paprika, pepř mletý, sůl

  • Exotická marináda:

Ingredience: 1,5 dl pomerančového džusu, 1dcl bílého vína, 3 stroužky česneku, zázvor, sůl

  • Pikantní marináda

Ingredience: 4 lžíce oleje, citrónová šťáva, petržel, bazalka, kopr, oregano, chilli papričky, 3 stroužky česneku, bílý pepř, můžeme přidat i bílý jogurt

  • Pepřová marináda:

Ingredience: 5 lžic oleje, 4 stroužky česneku, nahrubo namletý barevný pepř, sůl

  • Marináda z jablíček a česneku

Ingredience: 2 velká jablka (oloupat a na jemno nastrouhat), 4 stroužky česneku, 2 lžíce oleje

  • Marináda moschári

Marináda inspirovaná řeckým sluncem a vůněmi.

Ingredience: Bílý jogurt - kelímek, Sůl, Pepř , Červená paprika, Chilli, Česnek – 2 stroužky

Bílý jogurt smíchejte se všemi ingrediencemi, česnek nadrťte. Tato marináda se hodí ke všem masům, nejlépe se svou chutí ale doplňuje maso drůbeží. Skvělou funkci má při grilování křidélek, protože se jim díky ní nespálí kůžička, a tak budou mít čas se propéci uvnitř.

  • Marináda s čerstvými bylinkami a medem

Ingredience: Olivový olej – 250 ml, Sůl, TymiánRozmarýn, Med – 3 lžíce

Vše smíchejte v míse s olejem. Bylinky nemusíte trhat ani krájet, stačí je tam ponořit celé. Maso v marinádě nechte alespoň dvě hodiny naložené. Sladkou chuť medu můžete později zmírnit pár kapkami citrónu. Tato marináda se obzvláště hodí na vepřové maso.

  • Marináda z acidofilního mléka

Ingredience: Acidofilní mléko – 300 ml, Majoránka – 2 lžičky, Sůl,  Česnek – 2 stroužky, Pepř

Všechny ingredience smíchejte s acidofilním mlékem. Sůl a pepř použijte nejlépe čerstvé – z mlýnku na koření nebo použijte hmoždíř na koření.

  • Jemně ostrá marináda pro pány

Ingredience: Dijónská hořčice – 4 lžíce, Olivový olej – 200 ml, Pepř – 1 lžička, Sůl – 1 lžička, Tymián – 4 snítky

Krkovici nejdříve naložte alespoň na hodinu do oleje. Maso potom hezky zkřehne a půjde vám snáze rozkousat! Všechny ingredience smíchejte a maso v marinádě nechte opět alespoň hodinu. Během grilování maso zbytkem marinády potírejte.

Naše tipy: Při marinování masa na grilování rozhodně využijte sezóny a zajděte si do obchodu nebo na zahrádku pro čerstvé bylinky. Jejich chuť se s chutí bylinek sušených nedá vůbec srovnávat!

  • Cillo Marináda

Ingredience: 1 lžičku mletého chilli koření, 1 lžičku mleté papriky, 1 lžičku mletého kmínu, citronové šťáva, 1 lžíce mletého koriandru, 3 stroužky česneku, sůl, pivo

Přísady dáme do skleněné mísy. Přiléváme pivo, dokud nezískáme červenou kašovitou masu. Přidáme maso, které chceme marinovat. Důkladně jej obalíme a necháme marinovat.

 

MARINÁDY NA RYBY

Grilovaná ryba (losos)

Marináda určena pro ryby sladkovodní i mořské. Do marinád je vhodné používat olivový olej a čerstvé bylinky, které dodají pokrmu nezaměnitelnou chuť a vůni. ryba se odedávna snese s citrónem. Ten chuť ryby zjemní a dodá pokrmu výbornou chuť. Doporučujeme: Pokud použijete pepř, vyzkoušejte citrónový pepř bílý.

  • Česneková marináda

Ingredience: 3 lžíce oleje, 0,5 dl bílého vína, 3 stroužky česneku, pepř bílý, citrónová šťáva, jedná-li se o mořské ryby můžeme přidat čerstvou bazalku, sůl

  • Pikantní marináda

Ingredience: 3 lžíce oleje, chilli papričky,2 stroužky česneku, petržel a bazalka, sůl

  • Marináda na divoko

Ingredience: 4 lžíce oleje, 4 stroužky česneku, 2 lžičky červené papriky, drcené koření (bobkový list, nové koření, jalovec), sůl

  • Koprová marináda

Ingredience: 4 lžíce oleje, citrónová šťáva, bílý pepř, čerstvý kopr (nasekat), sůl

  • Bylinková marináda

Ingredience: 4 lžíce oleje, 2 stroužky česnek, čerstvá petrželová nať a bazalka, mladá cibulka ( najemno nasekat, popřípadě nastrouhat), citrónový bílý pepř, sůl

  • Pikantní marináda s medem

Ingredience: 3 lžíce oleje, citrónová šťáva, 2 lžíce medu, čerstvá petrželová nať, 1 chilli paprička, bílý pepř, sůl

MARINÁDY NA OVOCE

grilované ovoce

  • Jablka

Ingredience: 2 lžíce medu, 3 stroužky česneku (prolisovat), citrónová šťáva, sůl
(jablka nakrájíme na kousky a naložíme do marinády cca 2 hodiny), poté napichujeme na špíz střídavě s kousky naloženého kuřecího masa nejlépe do jednoduché marinády z následujících ingrediencí: olej, pepř černý,1 lžíce kečupu, sojová omáčka, sůl

  • Banány

Ingredience: 2 lžíce medu, 0,5 dl whisky

  • Ananas

Ingredience: 2 lžíce medu, 2 stroužky česneku, sůl

MARINÁDY NA ZELENINU

Grilovaná zelenina

Můžeme použít jakoukoliv zeleninu, kterou vypěstujeme (listovou zeleninu můžeme použít například na závitky, kdy do listů např. kapusty či špenátu zabalíme kousky naloženého masa). Zeleninku potřeme lehce rozpuštěným máslem a posolíme.

Tip: 3 lžíce oleje (nejlépe olivového), 5 stroužků česneku (prolisovat), čerstvá bazalka a petrželová nať (najemno nasekat), cibule (na jemno nakrájet), citrónová šťáva, sůl. Zeleninu necháme cca 1 hodinu naloženou v marinádě.

Grilovanou zeleninu můžeme pokapat zálivkou z následujících ingrediencí:

Olivový olej, ocet balsamico, čerstvá bazalka a petrželová nať (nasekat), česnek (prolisovat), máte-li rádi ostré, můžete přidat i chilli papričku, sůl

Studené omáčky ke grilovaným masům, rybám, pečeným bramborám, grilované zelenině, ale i k čerstvým salátům:

Omáčka (dressing)

  • Jogurtová omáčka

Ingredience: 500g bílého jogurtu (můžeme použít i zakysanou smetanu), čerstvá pažitka, petržel a bazalka, citrónová šťáva, 3 stroužky česneku, sůl

  • Tatarská omáčka

Ingredience: Majonéza, kyselé okurky (nastrouhat), cibule (najemno nakrájet), pepř bílý mletý, nálev z okurek, sůl

  • Labužnická omáčka

Ingredience: 10 lžic kečupu jemného,1 chilli papričky (najemno nakrájené popř. nastrouhané), 1 lžička červené papriky, 1 lžička kari nebo kurkumy, 2 lžičky cukru, 1 lžíce švestkových povidel, čerstvá petrželová nať a bazalka (nasekat), sůl

  • Omáčka z nivy

Ingredience: 200g bílého jogurtu, 200 g zakysané smetany, 2 stroužky česneku (prolisovat), čerstvá bazalka, pažitka a petrželová nať (nasekat), strouhaná niva, sůl
Místo nivy můžeme použít strouhaný eidam nebo hermelín.

  • Rajčatová omáčka

Ingredience: Rajčatové pyré z čerstvých rajčat (spaříme celá rajčata, oloupeme a rozmačkáme, necháme vychladnout), cibule (najemno nakrájená), čerstvá bazalka, petrželová nať a pažitka (nasekat), 3 stroužky česneku ( prolisovat), bílý pepř, sůl

  • Česneková omáčka

Ingredience: Majonéza, 3 stroužky česneku (prolisovat), citrónová šťáva, čerstvá pažitka (nasekat), sůl

  • Pikantní omáčka

Ingredience: Majonéza, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce kečupu, citrónová šťáva, bílý pepř, 1 lžička bílého cukru, čerstvá pažitka (nasekat), 1 chilli paprička (najemno nakrájet popř. nasekat), sůl

  • Italská omáčka

Ingredience: Majonéza, 2 lžíce kečupu, cibule (najemno nakrájet), 2 kyselé okurky (nastrouhat), 1 kapie (najemno nakrájet popř. nastrouhat), čerstvá bazalka a petrželová nať (nasekat), citrónová šťáva nebo lák z okurek, 1 lžička hnědého cukru, sůl

  • Citrónová omáčka

Ingredience: 200g bílého jogurtu, 200 g zakysané smetany, 2 stroužky česneku, čerstvá meduňka (nasekat), citrónová šťáva, bílý pepř, sůl

  • Křenová majonéza

Ingredience: Majonéza, 2 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce strouhaného křenu, bílý pepř, sůl

  • Zahradnická omáčka

Ingredience: 300g zakysané smetany nebo bílého jogurtu, bílé hlávkové zelí, 2 mrkve, 1 lžička plnotučné hořčice, citrónová šťáva, bílý pepř, sůl

  • Křenová omáčka s jablkem

Ingredience: 200g zakysané smetany, 3 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu, 1 jablko (najemno nastrouhané), kopr, sůl

  • Libečková omáčka

Ingredience: 200g zakysané smetany, 2 lžíce majonézy, čerstvé lístečky libečku (najemno nasekat), 3 stroužky česneku (prolisovat), citrónová šťáva, bílý pepř, sůl

  • Omáčka z meduňky

Ingredience: Majonéza, čerstvá meduňka (nasekat), 0,5 dl bílého vína, 1 stroužek česneku, vlašské ořechy (nasekat), citrónová šťáva nasekat), sůl

  • Mexická omáčka

200g zakysané smetany, rajčatové pyré z čerstvých rajčat (spaříme celá rajčata, oloupeme a rozmačkáme, necháme vychladnout),1 chilli papričky (najemno nasekat popř. nastrouhat), 3 stroužky česneku, cibule (najemno nakrájet), 1 lžíce olivového oleje, čerstvá petrželová nať a pažitka (nasekat), kajenský pepř, sůl

MARINÁDY NA SÝRY

Nakládané tofu 2

Do marinád na sýry můžeme nakládat např. hermelín, balkánský sýr, mozzarelu, eidam 45% aj. Naložený hermelín, jelikož má bílou plíseň na povrchu, která zabrání, aby vytekl, můžeme také grilovat. Ostatní marinované sýry můžeme použít do salátů či na obložených mís.

  • Bylinková marináda

Ingredience: 3 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku (prolisovat), čerstvá bazalka (nasekat) můžeme přidat čerstvou petrželová nať nebo pažitku, chceme-li docílit,aby marináda byla pikantní přidáme 1/2 chilli papričky, sůl

  • Marináda na divoko

Ingredience: 3 lžíce olivového oleje, bobkový list, nové koření, černý pepř (nahrubo namlít), můžeme použít i nemleté koření, sůl

 

Zdroje:

http://doma.nova.cz/clanek/radyanapady/4-nejlepsi-marinady-na-maso-kterym-totalne-propadnete.html

http://www.grily-grilovani.cz/recepty-marinady/

http://recepty.naseinfo.cz/

http://www.week.cz/marinady-tipy-na-grilovani/read.php?1,16789

Vlastní zdroje

 

 

Grilování Losos na grilu s petrželkovou omáčkou