RECEPTY
Plněná vaječná rajčata s nivou
Na tento recept budeme potřebovat:
- niva
- vajíčka
- petrželka
- sůl
- pepř
- cibule
Nejdříve si vybereme několik větších pevnějších rajčat, která rozpůlíme a vydloubneme vnitřek. Poté si rozehřejeme troubu, a než se teplota vyšplhá na 200 stupňů, připravíme si směs.
Směs: osmažím nadrobno nakrájenou cibulku, lehce opražím a poté přidám vajíčka, sůl a pepř. Jakmile budou zamíchaná a usmažená, přidám ještě nakrájenou petrželku a směs vložím do nakrájených rajčat. Vrch posypu strouhanou nivou a vložím do trouby. Rajčata nechám péct 15 - 20 min.
Směs lze připravit také z masových mletých směsí.
Na tento recept doporučujeme použít koření:
Nakládaná rajčata
Na tento recept budeme potřebovat:
- 1 kg rajčat
- 2 lžičky mořské soli
- 2 lžičky krystalového cukru
- 1,5 lžičky sušeného oregana
- 1,5 lžičky sušené bazalky
- olivový olej
- 10 stroužků česneku
- 100 g zelených oliv plněných chilli papričkou
Nejdříve rozehřejeme troubu na 200°C, a než se nám zahřeje, nachystáme si rajčata. Ty si rozkrojíme napůl a vyskládáme je na plech. Posypeme solí, cukrem, bazalkou, oreganem, a na závěr polijeme olivovým olejem.
Poté vložíme plech do trouby, kterou na dvě hodiny vypneme. Dvířka po celou dobu neotvírejte. Po dvou hodinách opět nastavíme na 200°C a až dosáhne požadované teploty, opět vypneme. Postup opakujeme ještě dvakrát. Celkem by měla rajčata strávit v troubě 8 hodin.
Sušenými rajčaty naplníme sklenice, prokládáme kolečky oliv a plátky česneku a zalijeme olejem.
Na tento recept doporučujeme použít koření:
Rajčata s mozarellou a bazalkou
Na tento recept budeme potřebovat:
- 200 g mozzarella
- bazalka
- mořská sůl
- 1 lžička balzamikového octu
- 4 ks rajčat
- 2 lžičky olivovového oleje
Rajčata nejdříve omyjeme a nakrájíme na tenčí plátky. Mozarellu slijeme z nálevu a také nakrájíme na tenké plátky.
Na talíř skládáme na střídačku mozzarellu a rajčata, které skládáme do kolečka. Lehce talíř osolíme, opepříme, pokapeme octem a olivovým olejem. Na povrchu ozdobíme lístky bazalky.
Rajčata s mozzarellou a bazalkou podáváme ideálně s opečeným toustem nebo bagetkou.
Na tento recept doporučujeme použít koření:
Smažená rajčata v sýrovém těstíčku
Na tento recept budeme potřebovat:
- rajčata
- olej
- bílé víno
- sýr
- polohrubá mouka
- vejce
- pepř
- bazalka
- sůl
Vybereme několik větších tvrdších rajčat, která důkladně opláchneme, osušíme a nakrájíme na tlustší plátky. Plátky rajčete osolíme, opepříme a posypeme bazalkou.
Sýrové těstíčko: smícháme vajíčka, nastrouhaný sýr, víno a mouku. Než rajčata obalujeme, necháme těstíčko hodinu odležet.
Plátky rajčat v těstíčku jeden po druhém namáčíme a ihned vkládáme do rozpáleného oleje.
Hotové kolečka podáváme s vařeným bramborem či jinou přílohou.
Na tento recept doporučujeme použít koření:
Rajská omáčka
Na tento recept budeme potřebovat:
- 3 ks bobkový list
- 5 ks celé nové koření
- 4 ks rajčatový protlak
- 10 ks celý černý pepř
- 3 lžíce hladké mouka
- 500 g hovězí krk
- skořice
- hřebíček
- sůl
Pokud chcete, aby vaše rajská omáčka měla šmrnc, udělejte základ z hovězího vývaru. Tzn., do hrnce si dejte trochu vody, osolte, přidejte hovězí krk a vařte do měkka.
Mezitím si v druhém hrnci osmažte cibulku, přidejte koření a zasypte moukou. Základ nechte opražit a pak za stálého míchání zalijeme vývarem.
Stranou si rozmíchám protlak s trochou vody a přidám do omáčky. Poté už jen povaříme a dochutíme solí, cukrem a skořicí.
Na tento recept doporučujeme použít koření:
Klasická rajská polévka
Na tento recept budeme potřebovat:
- 3 ks bobkový list
- 2 dcl rajčatový protlak
- 1 l voda
- 3 špetky tymiánu
- 3 stroužky česneku
- 1 ks cibule
- 7 kuliček celého nového koření
- 10 kuliček pepře černého celého
- pepř mletý
- sůl
- olej
- cukr
- skořice
- smetana
V hrnci osmáhneme nakrájenou cibuli, česnek, bobkový list, nové koření a pepř. Až cibulka zesklovatí, přidáme protlak, trochu vody, tymián a hřebíček. Dochutíme cukrem, skořicí, solí. NA závěr přidáme smetanu na vaření a chvilku provaříme. Poté podáváme s těstovinou, rýží nebo nočky.
Na tento recept doporučujeme použít koření:
Rajská polévka s kuřecím masem a fazolkami
Na tento recept budeme potřebovat:
- 1 l kuřecí vývar
- 1 konzerva bílých fazolí
- 1 kg rajčat
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 ks cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 ks bobkového listu
- 200 g kuřecích prs
- 250 ml rajčatového pyré
- 1 hrst zelených fazolků
- petrželka
- mletý pepř
- sůl
- cukr moučka
V hrnci dáme smažit drobně nakrájenou cibulku a prolisovaný česnek. Přihodíme kousky kuřecího masa a cca 5 minut opékáme. Poté přidáme vývar, rajčatové pyré, rajčata, bobkový list, oba druhy fazolí (z konzervy scezené), cukr, sůl, pepř a vaříme 10 minut.
Do polévky zavaříme nočky a před podáváním posypeme polévku petrželkou.
Na tento recept doporučujeme použít koření:
Domácí kečup
Na tento recept budeme potřebovat:
- 25 dkg jablko
- 3 ks hřebíček
- 150 ml 8% ocet
- 5 kuliček celého nového koření
- 25 dkg cibule
- 2 kg rajče
- 1 špetka mletá skořice
- 10 kuliček černý pepř celý
- 1 lžíce soli
- 150 ml vody
- 2 ks bobkového listu
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 15 dkg cukru
Do hrnce vložíme přepůlená, hodně zralá rajčata, očištěná jablka i se slupkou a oloupanou, nahrubo nakrájenou cibuli.
Poté přidáme ocet, cukr a veškeré koření. Za občasného míchání vaříme směs cca hodinu, až do zhoustnutí.
Jakmile máme směs uvařenou, ponorným mixérem vše rozmixuji. Kečupovou směs propasírujeme přes husté síto a kečup si horký nalijeme do skleniček. Kečup sterilujeme 20 minut.
Na tento recept doporučujeme použít koření: