Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Souhlasím

Nakládaný hermelín

Nakládaný hermelín je tradiční jídlo, které se zabydlelo v českých restauracích a hlavně pivnicích hned vedle utopence nebo tvarůžkových chlebů. Tento pokrm má mnoho svých příznivců a i to je jeden z důvodů, proč jeho příprava zdomácněla a varianty jeho přípravy se od sebe velice liší. Nakládání sýrů v Čechách má obecně dlouhou historii, ovšem i na tomto poměrně jednoduchém jídle se toho dá hodně zkazit.

Obecně lze říci, že nakládaný hermelín můžete dle libosti naložit s čímkoliv, co máte rádi. Ať už je to česnek, nakládané houby nebo chilli papričky pro pikantnější verzi. Univerzální recept není. Co by ovšem v žádném nakládaném hermelínu nemělo chybět je dobré koření a kvalitní olej. Ten může být například slunečnicový, řepkový nebo olivový.

Mezi nejčastěji používané koření patří:

Všechny tyto druhy koření můžete zakoupit v našem obchodě.

Platí zásada, že koření je lepší více než méně, aby výsledná chuť sýra nebyla mdlá, ale naopak výrazná a osobitá. Aby se chutě dobře promísily a sýr je mohl lépe absorbovat je vhodné sýry podélně rozkrojit a ochutit i na průřezu. Někteří „fajnšmějkři“ dodávají, že na řezu je dobré sýr osolit a opepřit pro zvýraznění chutě.

Královna kuchyně – cibule, je další ingrediencí, která by v tomto jídle neměla chybět. Lze použít klasickou bílou verzi, červenou pro zpestření barev, ale i šalotku pro její jemnější chuť.

Jestliže již víte pro jaké koření a chutě se rozhodnete, nezapomeňte, že i způsob přípravy rozhodne o konečném výsledku vašeho hermelínového snažení.

Zde je tedy několik zásad, které se vyplatí dodržovat:

  • hermelín vždy nakládejte do suchých, sterilizovaných sklenic
  • všechny suroviny zcela potopte do oleje
  • každou vrstvu, kterou budete přidávat, osolte i opepřete
  • jednotlivé hermelíny ze sklenice vždy odebírejte čistou vidličkou, ať zbývající obsah sklenice nekontaminujete              nečistotami,
  • sýry nechejte uležet v chladu a temnu.

Doba pro správné uležení sýrů se také velice různí, ale neměla by být kratší než dva týdny. Záleží na požadované chuti a konzistenci. Čím déle tím lépe. Před podáváním nechte hermelín při pokojové teplotě „odstát“ a podávejte nejlépe s čerstvým chlebem a pivem.

Dobrou chuť!

 

Nakládaný hermelín Nakládaný hermelín Nakládané tofu 4 Nakládané tofu 2