Roste po celé střední a severní Evropě, ale také na Sibiři a v Přední Asii. Proto je původ dost komplikovaný. Kmín má velmi aromatickou vůni i chuť, pokud to s ním přeženete až pálivou. V malých množstvích je výtečný při přípravě všech druhů mas nebo omáček, hlavně houbové. Podtrhne také pomazánky z tvarohu. Dobře se spojuje s pokrmy v kombinaci s chilli papričkami nebo kari. Možná budete překvapeni, že převažuje v mexických jídlech nebo je neoddělitelnou součástí holandských sýrů.
Co jste o kmínu nevěděli?
- Podporuje žaludeční šťávy a trávení
- Působí proti parazitům
- Obsahuje vápník, hořčík, zinek a železo
- Zabraňuje nadýmání
- Podporuje tvorbu mléka při kojení
- Vhodný při vykašlávání
- Snižuje výskyt chemicky způsobených rakovin žaludku, tenkého nebo tlustého střeva
- Při nadměrném užívání může dojít k poškození ledvin!
I když se to nezdá, je pěstování kmínu náročné. Potřebujete jílovou půdu a trvalé teplo a světlo minimálně po dobu tří týdnů. Teplota by se měla pohybovat okolo 14 °C. Pokud teplota klesne, bez prodlevy umrzá. Sadí se obvykle na začátku března nebo dubna a v červenci/srpnu se dočkáte klasických hnědých semen.
Dejte si pozor, ať si místo klasického kmínu do pokrmu nepřidáte kmín římský. Tento kmín je aromatičtější a má zcela odlišnou chuť. Je hojně pěstován v Evropě. Klasický kmín převažuje spíše v Evropě. Římský kmín dokáže přehlušit ostatní koření nebo i dokonce samotný pokrm, takže s ním šetřete. Jeho použití bylo podobné jako u klasického kmínu - v boji proti nadýmání, podporu trávení nebo tvorby mléka. V některých literaturách jej studenti používali, aby vypadali nezdravě a bledě. Kromě pozitivních účinků na trávení a vylučování trávících šťáv, podporuje chuť k jídlu a také má velmi dobrý vliv na kardiovaskulární aparát. Je dobrým pomocníkem v boji proti kašli.
Kmín bývá součástí mnoha kořenících směsí. Rojikovo koření s dlouholetou tradicí a kvalitou vyrábí koření a kořenící směsi, jak s klasickým kmínem (mletý nebo celý kmín) nebo s kmínem římským. Římský kmín v kombinaci s koriandrem dodá charakteristickou chuť i vůni indických pokrmů. Tuto kořenící směs můžete použít do pečiva, salámů nebo k sýrovým pochoutkám. Rojikovo koření nabízí také další směsí, kde kmín najdete.
Jedná se například o tyto kořenící směsi:
- Country koření - dekorativní druh koření- k zelenině, masu, vhodné na grilování
- Zlaté kuře - kuře bez kmínu není ono, s touto směsí bude neodolatelné
- Tandori masala - indická aromatická směs k masu
- Krkovička kmínová - vhodná do marinád nebo přímo na steaky
- Králičí a skopové - římský kmín, rozmarýn a česnek jen podpoří skvělou chuť těchto dietních mas
- Garam masala - indické masové i vegetariánské pokrmy
- Meat masala - vhodné ke grilování, je velice ostré.