Ve většině domácností se používají ověřené receptury na přípravu perníčků, avšak vždy se od sebe kapánek liší. Některé rodiny přidávají do perníčků citrónovou kůru, druhé zase používají jinou směs perníkového koření. Existuje opravdu široká škála chutí vánočních perníků, přesto se však dá říct, že základ receptu je pro všechny perníčky stejný.
Kdy s pečením vánočních perníčku začít?
Pokud chcete péct tradiční medové vánoční perníky, začíná se obvykle už od konce listopadu, nejpozději začátkem prosince. Perníčky se do Štědrého dne hezky rozloží a budou opravdu k nakousnutí :-)
Jaké ingredience budete na perníčky potřebovat?
- 500 g hladké mouky
- 250 g moučkového cukru
- 100 g medu
- 50 g másla
- 100 ml mléka
- 4 vejce
- 1 kávová lžička jedlé sody
- 2 kávové lžičky perníkového koření (kávová lžička skořice, lžička anýzu, 2 ks nového koření, 3 ks hřebíčku)
- 1 polévková lžíce kakaa
- citrónová kůra
Jaký je postup při přípravě těsta?
Mouku a cukr moučku smícháme dohromady, přidáme sodu, nastrouhanou citrónovou kůru (trošku), 3 vejce a rozpuštěné máslo s medem. Kdo má rád perníčky tmavé, přidá kakao. Nezapomeneme na koření a mléko. Poté vše řádně promícháme a necháme ideálně den odležet v ledničce.
Další den těsto vytáhneme z lednice, chvíli počkáme a poté vyválíme do plochy vysoké 2 - 3 mm. Nakonec vykrajujeme a pokládáme na plech pokrytý pečícím papírem.
Při jaké teplotě perníky péct?
Plech vkládáme do trouby, která je vyhřátá na 180°C. Pečeme 8 - 10 min. Ihned po vytažení perníčky potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby chytly krásný lesk.
Co dělat, když jsou perníčky tvrdé?
Perníčky by měly do tří týdnů dostatečně změknout. Pokud jsou však nějakým nedopatřením stále tvrdé, pomůže, když vložíme do krabice s cukrovím kousek jablíčka, pomerančové kůry nebo dokonce kousek chleba. Jablíčko je potřeba co 3-5 dní měnit, aby nezplesnivělo.
Jak vánoční perníčky skladovat?
Perníčky skladujeme v chladu, ideálně ve stabilní teplotě cca 2 - 3 týdny.
Kdy perníčky zdobit a čím se vlastně zdobí?
Na zdobení perníčků, které probíhá až ideálně třetí den po upečení, budeme potřebovat:
- 1 vaječný bílek
- 140 g až 180 g moučkového cukru – podle velikosti bílku
- 4 kapky citrónové šťávy
- sáčky na cukrářské zdobení (koupíme v drogerii).
Pozor na správnou hustotu a konzistenci polevy. Pokud vám bude z vařečky stékat, je moc řídká. Správně by měla být spíše vláčnější a pomalu odkapávat.
Někteří používají na zdobení mandle, lentilky, čokoládovou polevu, ad.
Na YouTube lze shlédnout spoustu videí, jak krásně a precizně nazdobit vánoční perníčky.