Dnešní recept je obdobou známých "pštrosích vajec", která byla svého času hodně populární. Musím přiznat, že jsem je nedělala příliš ráda, protože zabalit celé vajíčko do mletého masa a potom celé osmažit tak, aby byly všechny strany rovnoměrně osmažené, bylo někdy nad moje síly.
A tak jsem si sama recept upravila tak, aby vaření šlo pěkně od ruky.
Na přípravu plněných karbanátků potřebujeme:
- mleté maso (množství dle počtu strávníků)
- housku pokrájenou na drobné kostičky
- mléko
- sůl
- vejce vařená natvrdo
- a koření do mletého masa. Já jsem tentokrát použila již namíchanou směs Karboš.
Pokrájenou housku zalijeme mlékem a necháme mléko pěkně vsáknout. Pak přidáme mleté maso, sůl a 2 lžíce koření do mletého masa. Vše dobře promícháme. A necháme chvilku v lednici odpočinout. uvařená vejce oloupeme a překrojíme na polovinu.
Z připraveného mletého masa si vytvarujeme placičku na kterou vložíme vajíčko a rukama namočenýma ve studené vodě vajíčko zabalíme do mletého masa.
Připravené karbanátky obalíme v mouce a vkládám na pekáček. A pozor nesmažíme na tuku, ale podlijeme vodou a vložíme do vyhřáté trouby pěkně péct. Během pečení karbanátky obrátíme.
Jako příloha se hodí šťouchané brambory, bramborová kaše... co, kdo rád !
K ochucení mletého mas jako základ nejčastěji používám sůl, pepř a cibuli. Někdo používá ještě česnek a majoránku a koření dle své chuti. Já jsem tentokrát do karbanátků použila již hotovou namíchanou směs Karboš z Rojikova koření.
Směs obsahuje kromě soli, sladkou papriku, sušený česnek,směs sušené kořenové zeleniny a cibule, oregáno a tymián. Musím přiznat, že jsem se trochu bála, jak výsledek dopadne, protože mi česneková chuť v mletém mase vadí. Ale v kořenící směsi se česnek v chuti ostatních přísad, zejména oregána a tymiánu ztrácí a výsledek mě mile překvapil.
Zdroj: