Co budeme potřebovat: | |
Těsto na 2 pizzy:
Rajčatový základ na 2 pizzy:
|
Postup:
Těsto:
Droždí, olej a cukr si rozmícháme ve vlažné vodě.
Smícháme mouky a sůl. Přidáme rozpuštěné droždí s cukrem a olejem ve vodě.
Vypracujeme pružné nelepivé těsto. Přendáme ho do mísy, zakryjeme a necháme hodinku kynout.
Rajčatový základ:
Mezi tím si oloupeme 1 cibuli, nakrájíme ji na drobno a restujeme. Přidáme 4-5 prolisovaných stroužků česneku, sterilizovaná krájená rajčátka a provensálské koření. Prohřejeme a odstavíme.
Ostatní:
Nakrájíme si 2 cibule na kolečka a restujeme na oleji. Přidáme sušenou třtinovou šťávu (cukr) a necháme zkaramelizovat. Podlijeme troškou balsamico octa, chvilinku podusíme a odstavíme.
Nakrájíme si očištěné žampióny na plátky a papriku na proužky. Na troše oleje vše restujeme. Přidáme sojovou omáčku, chvilinku podusíme a odstavíme.
Popřípadě spaříme špenátové listy. Na troše oleje chvilinku restujeme prolisovaný česnek, přidáme špenát, osolíme a odstavíme (nebo si připravíme špenát klasický způsobem z mraženého).
Kompletace:
Troubu si předehřejte na 210-220°C. Plechy na pizzu si vymažte olivovým olejem. Těsto rozdělte na dva bochánky, rozválejte do forem a propíchejte vidličkou.
Na těsto rozdělte rajčatový základ, poklaďte na kolečka nakrájenou cuketou, restovanými žampióny,paprikou a karamelizovanou cibulkou. Na jednu pizzu přidejte špenát, chcete-li nastrouhejte ještě uzené tofu nebo tempeh.
Posypte kukuřicí a olivami.
Pečte na cca 220°C/15-20 minut. V polovině pečení plechy otočte a vyměňte.
Na tento recept můžete zakoupit Rojikovo koření:
Provensálské koření | Bazalka | Oregáno - Dobromysl |
Rozmarýn |
Tento recept poskytl portál: Iveta Ondruchová