Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Souhlasím

Kdy začít péct vánoční cukroví?

Rok se s rokem sešel a na dveře nám opět, pomalu ale jistě, klepou Vánoce. Výlohy obchodů i ulice měst brzy ozdobí vánoční dekorace, lidé začnou vymýšlet a připravovat dárky pro své blízké a ve většině domácností nastane čas předvánočního úklidu a pečení cukroví.

Kdy je ale vhodná doba s pečením cukroví začít?

Na tuto otázku bohužel nelze jednoznačně odpovědět, jelikož vše závisí na Vašich časových možnostech a množství cukroví, které máte v plánu napéct. Pár dobrých rad, které Vám usnadní načasování, však přece jen je.

Harmonogram pečení by se měl odvíjet od toho, jaké druhy cukroví chcete připravit. Každý druh cukroví má svůj čas. Některé druhy, zejména perníčky a zázvorky, potřebují delší dobu odležení, aby stihly změknout. Jiné druhy, především nepečené cukroví a krémy na zdobení již upečeného cukroví, je třeba udělat až těsně před Vánocemi, aby se nezkazily.

Obecně platí pravidlo, že se začíná péct na Mikuláše a jednotlivé druhy cukroví se připravují po dobu tří týdnů. Končí se až těsně před Štědrým dnem.

Tři neděle před Štědrým dnem, tj. právě okolo svátku Mikuláše, začínáme péct perníčky, zázvorky, vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky, ořechové a kokosové cukroví či sušenky.

O týden později připravujeme cukroví z lineckého, piškotového a křehkého těst a poslední týden před Vánocemi patří marokánkám, nepečenému cukroví a výrobě polev, krémů a náplní, kterými zdobíme již upečené cukroví.

cukroví  cukroví  cukroví

V předvečer Štědrého dne pak pečeme vánočku, štolu, příp. jablečný závin, roládu nebo jiný moučník na štědrovečerní tabuli.

Aby Vaše snaha nepřišla na zmar, je potřeba dodržet také správné skladování Vašeho cukroví. Nejdůležitější je uchovat cukroví v chladu.

Pečené cukroví není tolik choulostivé na mírné výkyvy teplot, proto pokud máte balkón a teploty se pohybují alespoň okolo nuly, můžete cukroví uložit na balkón a ušetřit tak místo v lednici. Nejvhodnější jsou pro skladování cukroví na balkóně hliněné nádoby. Pokud je nemáte, dobře Vám poslouží také papírová krabice a alobal. Nepečené cukroví, krémové cukroví a rolády potřebují stálou teplotu, proto je v krabicích vystlaných alobalem umístěte do lednice.

Přejeme Vám mnoho radosti při přípravě cukroví a ať si na něm o Vánocích výborně pochutnáte!

cukroví

Rojikovo koření doporučuje na pečení perníčků prověřené PERNÍKOVÉ KOŘENÍ.