HOUBOVÉ KARBANÁTKY
Ingredience:
- houby
- rohlíky (houska)
- vejce
- hl. mouka
- strouhanka
- česnek
- cibule
- houbové koření
- pepř
- sůl
Nejdříve osmažíme cibulku, přidáme nadrobno pokrájené houby a chvíli smažíme. Poté podlijeme trochou vody, podusíme a necháme odstát. Mezitím si nakrájíme rohlíky, namočíme do mléka a poté lehce vymačkáme. Smícháme dohromady s houbami spolu s česnekem a dvěmi vejci. Zahustíme hladkou moukou, promícháme s trochou strouhanky a až z těsta vznikne hmota, která se dá snadno tvarovat, obalíme karbanátky v troj obale a na oleji usmažíme. Podáváme s vařenými brambory nebo se zeleninovým salátem.
HOUBOVÉ PLACIČKY SE SÝREM
Ingredience:
- podušené houby
- cibule
- rohlíky
- máslo
- smetana
- vejce
- plátky sýra
- sůl
- pepř
- houbové koření
- strouhanka
- olej
Cibuli nadrobno pokrájíme a osmahneme, přidáme nakrájené houby a dusíme dokud se neodpaří přebytečná voda. Rohlíky mezitím pokrájíme a přelijeme smetanou nebo mlékem a necháme vsáknout a po chvilce přidáme k houbové směsi. Přidáme vejce, nastrouhaný sýr, sůl, pepř, podle potřeby strouhanku, houbové koření a dobře promícháme. Z houbové směsi vypracujeme menší placičky, které smažíme na rozpáleném oleji po obou stranách dorůžova.
HOUBOVÁ OMÁČKA SE SMETANOU
Ingredience:
- 400 g houby
- 1 kostka masox
- máslo
- cibule
- zakysaná smetana
- 1 lžíce solamyl
- houbové koření
- sůl
- pepř černý mletý
Cibuli pokrájíme. Houby očistíme a nakrájíme na větší kousky. Máslo rozpustíme a orestujeme na něm cibuli. Vsypeme houby, kmín, rozdrobíme masox a dusíme. Pokud jsou houby sušší a nepouští vodu, postupně podléváme vodou. Zasypeme kořením na houby. Ve sklenici vody si rozmícháme solamyl a vlijeme k houbám, abychom omáčku zahustili. Chvilku povaříme a odstavíme. Do takto připravené omáčky vmícháme kysanou smetanu a podle chuti dosolíme a dopepříme.
Servírujeme s hovězím masem a houskovým knedlíkem.
HOUBOVÉ RIZOTO S KUŘECÍMI JÁTRY
Ingredience:
- houby
- 30 g anglická slanina
- 4 stroužky česnek (popřípadě použijte Česnek sušený, TIP: Medvědí česnek)
- 300 g kuřecí játra
- 1 ks malá cibule
- 150 ml suché bílé víno
- 4 lžíce sterilovaný hrášek
- 150 g rýže (jasmínová rýže)
- petržel sušená
- rajče
- houbové koření
- jablko
Houby podusíme na cibulce, přidáme kostičky jablka a necháme být. Játra očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky. Rýži přelijeme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky. Hrášek necháme okapat.
Na malém množství másla opečeme malé kousky jater doměkka. Opepříme, osolíme a odložíme stranou.
Na oleji rozškvaříme slaninu, na které zpěníme nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme rýži a vše zprudka restujeme asi 5 minut. Potom přilijeme bílé víno a mícháme tak dlouho, dokud se neodpaří. Takto připravenou rýži podlijeme vývarem, přidáme houby i s výluhem a zvolna dusíme doměkka.
Do připravené rýže vmícháme měkká játra a okapaný sterilovaný hrášek. Směs prohřejeme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Zasypeme houbovým kořením.
Houbové rizoto s kuřecími játry podáváme sypané nastrouhaným sýrem. Zdobíme usekanou petrželkou a rajskými jablíčky.
CHLUPATÉ NOKY S DUŠENÝMI HOUBAMI
Ingredience:
- 750 g syrových brambor
- 300 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 1 žloutek
- houbové koření
- pepř
- sůl
Oloupané brambory nastrouháme, částečně slijeme vodu, přidáme vejce, žloutek, pepř, sůl, polohrubou mouku a těsto dobře promícháme. Lžící namočenou ve vodě vykrajujeme nočky a ihned je zavařujeme do vroucí osolené vody. Za občasného promíchání vaříme 8 minut. Vyndáme dírkovaným cedníkem a okapané promícháme s dušenými houbami (na sádle zpěníme cibulku, přidáme nakrájené houby, kmín, pepř, houbové koření sůl a dusíme doměkka).
HOUBOVÝ GULÁŠ
Ingredience:
- 500 g nakrájených hub
- 500 g cibule
- 1 feferonka
- 1 kostka Masoxu
- mletá sladká paprika
- kmín
- houbové koření
- pepř
- sůl
Drobně nakrájenou cibuli osmahneme na sádle, přidáme papriku a po zpěnění nakrájené houby a houbové a ostatní koření. Dusíme do vysmahnutí. Pak houby zaprášíme moukou, necháme osmahnout, zalijeme trochou vody s rozmíchaným masoxem, osolíme, povaříme. Podáváme s pečivem nebo knedlíkem či noky.
TIP: K tomuto receptu můžete využít i koření Gulášové koření.
HOUBOVÝ PREJT
Ingredience:
- 800 g hub
- 4 housky
- 3 vejce
- 1 dl mléka
- 150 g strouhanky
- 1 cibule
- česnek
- majoránka
- drcený kmín
- houbové koření
- pepř
- sůl
Na rozpuštěné slanině osmahneme dozlatova nakrájenou cibuli, přidáme drobně nakrájené houby a dusíme doměkka. Osolíme, opepříme, posypeme drceným kmínem. Na kostičky nakrájené housky namočíme v mléce a necháme 20 minut stát. Vmícháme do hub, přidáme vejce, strouhanku, utřený česnek (podle chuti), majoránku a dochutíme. Směs dáme na tukem vymazaný pekáček a zapékáme asi 30 minut v horké troubě.
HOUBOVÉ TOUSTY
Ingredience:
- 2 hrsti hub (nebo žampionů)
- 2 vejce
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce smetany
- houbové koření
- kmín
- sůl
Očištěné houby nakrájíme, osolíme, přidáme koření a podusíme na másle. Zalijeme vejci rozšlehanými se smetanou a mícháme do zhoustnutí. Směs natřeme na plátky veky, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme v troubě nebo grilu.
KARBANÁTKY Z OVESNÝCH VLOČEK A HUB
Ingredience:
- 8 lžic ovesných vloček
- 2 vejce
- dušené houby
- 1 cibule
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce nasekané petrželky
- strouhanka
- houbové koření
- mletý pepř
- sůl
Houby podusíme na osmažené cibulce. Mezitím ve slané vodě uvaříme i ovesné vločky na hustou kaši. Nakrájenou cibuli osmažíme na sádle, přidáme nakrájené houby. Do ovesné kaše vmícháme houby, nasekanou petrželku, žloutky, osolíme a opepříme. Na prkénku posypaném strouhankou tvarujeme karbanátky, obalujeme v rozšlehaných bílcích a na rozpáleném oleji smažíme.
HOUBOVÉ LEČO
Ingredience:
- 6 dl octa
- 1/2 lžičky muškátového květu
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky hřebíčku
- 1/4 lžičky skořice
- 1 lžička nového koření
- 1 lžička celého pepře
- houbové koření
Všechny suroviny zahřejeme k bodu varu. Odstavíme, necháme 2 hodiny uležet a octový macerát přecedíme. Nakrájíme na malé kousky do mísy 1 a půl kg hub, osolíme, promícháme. Necháme v chladu asi 12 hodin uležet. Pak je vidličkou rozmačkáme a podusíme s trochou octového macerátu pod pokličkou. Pak prolisujeme přes síto, dolijeme zbytek macerátu, povaříme a horké plníme do sklenic. Sterilujeme, asi 30 minut při 100 °C.
HOUBOVEC
Ingredience:
- mléko
- houby
- cibule
- vejce
- krupice
- pepř
- houbové koření
- sůl
Do mísy nakrájíme na kolečka 4 rohlíky nebo housky a zalijeme mlékem, aby nasákly. Menší cibuli nakrájíme a usmažíme na tuku, přidáme 3 stroužky utřeného česneku, trochu soli, 2 lžíce dětské krupičky, pepř, houbové koření a 2 vejce. Vše zamícháme. Uvaříme v troše vody sušené houby, jemně je nasekáme a i s vodou je zamícháme do směsi. Dáme do vymaštěného pekáče a v předehřáté troubě upečeme. Houbovec snese jakékoliv množství sušených nebo i čerstvých hub (ty musíme předem podusit), čím více, tím je chutnější.
ŠPAGETY S HOUBAMI A ZELENINOU
Ingredience:
- houby
- cibule
- sýr
- uzenina
- kečup
- špagety
- houbové koření
- máslo
- pepř
- sůl
Na tuku osmažíme 1 nakrájenou cibulku, přidáme 250 g hub, 150 g uzeniny na kostičky nakrájené, 2 lžíce kečupu, sůl, pepř, sladkou papriku a houbové koření. Podusíme a smícháme s 300 g uvařených špaget, lžící másla. Na talířích sypeme strouhaným sýrem, smíchaným s pažitkou.
HOUBY V OCTU
Ingredience:
- čerstvé houby
- nálev
Nálev:
- 2 listy bobkový list celý
- 100 ml voda
- 900 ml ocet
- 30 g sůl
- 1/2 lžičky hořčičné semínko
- 10 kuliček pepř černý celý
Všechny uvedené ingredience na nálev přivedeme k varu a necháme vychladnout. Hříbky očistíme, pokrájíme na plátky, menší kousky necháváme vcelku a přibližně 10 minut je povaříme v osolené vodě. Slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Houby naskládáme do sklenic, přelijeme studeným nálevem, uzavřeme víčky a ukládáme na tmavé, chladné místo.
KRÁLÍK A KUŘE V HOUBOVÉ OMÁČCE
Ingredience:
- 3 lžíce koření na kuře (TIP: Zlaté kuře)
- 300 g houby
- 3 - 4 lžíce hladká mouka
- 2 ks cibule
- mléko
- 1/2 kg králičí maso
- 1 - 2 hrnky voda
- 1/2 kg kuřecí maso
- 4 stroužky česnek (dá se nahradit i česnek sušený)
Na másle osmahneme nasekanou cibuli, přidáme vykostěné a na kousky nakrájené maso z králíka a opečeme. Pak přidáme kuřecí stehna, posypeme kořením, přidáme nakrájený česnek a přikryjeme poklicí. Necháme opékat, podle potřeby podlijeme vodou.
Je-li maso měkké, přidáme houby (mražené nebo nakládané ve slaném nálevu), osolíme a necháme krátce podusit. Opět podle potřeby podléváme.
V hrnku rozmícháme hladkou mouku s vodou a přilijeme ji k masu. Lze přilít i trochu mléka. Krátce provaříme.
Houbovou omáčku s králičím a kuřecím masem podáváme s houskovým knedlíkem.
TIP: K tomuto receptu můžete využít i koření Králičí a skopové a Nasi goreng.
RYZCOVÁ OMÁČKA
Ingredience:
Ne rozpáleném sádle|másle dozlatova osmahneme cibulku. Přidáme ryzce, které lehce orestujeme, přilijeme bílé víno a necháme zlehka podusit dokud se víno neodpaří. dochutíme solí a popř. pepřem. Nakonec přidáme smetanu a necháme provařit. Příloha je na každém z vás.
KUSKUS S HOUBAMI
Ingredience:
- kuskus,
- olej, sůl, pepř,
- cibule, česnek,
- citronová šťáva,
- směs hub (sušené a třeba i čerstvé, hlavně ne blemcavé),
- lilek,
- balkánský sýr,
- sušená rajčata,
- hořčice, směs bylinek.
Pokud nemáte sušená rajčata je jednoduchá pomoc. Rajčátka nakrájíme na kolečka (lepší jsou cherry) a poklademe na olejem pokapaný plech, posypeme bazalkou a orgánem a pomalu pečeme v troubě při 120 – 150°C. Místo pečení v troubě můžeme využít pomalejší pečení na pánvičce.
Pokud použijeme lilek nejprve ho musíme nechat „vyplakat“. To uděláme tak, že lilek nakrájíme na kolečka, poklademe na talířek a nasolíme, až z něj vyteče voda, osušíme a totéž uděláme z druhé stran.
Sušené houby povaříme a pokrájíme na menší kousky.
Nejprve osmahneme cibulku, přidáme na kostičky nakrájený lilek (cuketu, papriky). A důkladně orestujeme, přidáme houby a sušená rajčátka, můžeme osolit.
Kuskus připravíme následujícím způsobem: na suché pánvi ho lehce osmahneme do zlatava, pozor musíme dělat pozvolna a když začne hnědnou tak velice pomalu a opatrně jinak kuskus spálíme. Následně zalijeme horkou vodou, přibližně 2x větší množství než kuskusu. Přivedeme k varu a promícháme.
Na plynu ztlumíme na minimum, v případě elektriky sporák vypneme, zakryjeme pokličkou a necháme až se všechna voda vypaří a vsákne.
Do hotového kuskusu vmícháme připravenou směs, ochutíme solí, pepřem, vmícháme prolisovaný česnek, přidáme lžíci plnotučné hořčice a pokapeme citronovou šťávou, důkladně promícháme. Na talíři posypeme na kostičky nakrájeným balkánským sýrem.
TIP: K tomuto receptu můžete využít i koření Meat masala a Tandori masala.
HOUBOVÝ ZÁVIN Z PIVNÍHO TĚSTA
Ingredience:
NÁPLŇ:
- cibule, chilli papričky,
- olivy,
- směs sušených hub,
- tvrdý sýr,
- česnek,
- kečup na potření těsta,
- sůl,
- pepř,
- kmín,
- vejce,
- olivový olej.
PIVNÍ TĚSTO:
- 150g omegy,
- 0,5l piva,
- 0,5kg polohrubé mouky,
- špetka soli.
- Lze nahradit listovým těstem.
Na olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli s jemně nasekaným česnekem + přidáme chilli papričky. Když je cibulka dozlatova přidáme předem namočené houby a posekané olivy, podle chuti přidáme sůl, pepř, kmín. Lehce podusíme. Je možné houby předem povařit. Místo sušených hub, můžeme samozřejmě použít i čerstvé.
Z těsta si rozválíme tenkou placku přibližně obdélníkového tvaru. Potřeme lehce kečupem, poklademe vychladlou náplní a posypeme nastrouhaným sýrem.
Zabalíme jako závin, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme při 180°C dokud se to neupeče. V mém případě pečení trvalo přibližně 45 min.
VÁCLAVKOVÝ GULÁŠ
Ingredience:
- 1 kg čerstvých václavek,
- 2 cibule,
- olej nebo sádlo,
- červená mletá paprika,
- hladká mouka,
- kmín,
- sušené feferonky,
- sůl,
- zlatý hovězí bujón od Maggi
Na oleji nebo sádle osmahneme cibule nakrájené nadrobno téměř do tmavě-hněda. Přisypeme mletou červenou papriku, krátce osmahneme a zalijeme vývarem nebo vodou. Vložíme václavky/ pouze hlavičky, které necháme vcelku, jenom velké překrojíme napůl. Hodně zmenší svůj objem . Přidáme špetku kmínu,sůl. bujón, a sušené pokrájené feferonky. Povaříme cca 20 min. Poté zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě a ještě krátce povaříme, až bude šťáva pěkně lesklá.
Podáváme s nakrájenou cibulí na měsíčky a knedlíkem.
zdroj:
http://www.nahouby.estranky.cz/clanky/houbove-recepty.html