Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Souhlasím

Garam Masala

Indická kuchyně je typická především tím, že hojně využívá specifické druhy koření. V dnešním článku vám představujeme hlavního hráče na tomto poli a tím je Garam Masala.

Co to Garam Masala je a kde se používá? 

Druhé jméno této indické směsi koření je „koření pěti vůní“ a tvoří základ k ochucení četných indických kari. V překladu znamená Garam Masala „teplé koření“, protože obsažené ingredience, vůně i chuť mají připomínat pocit domova, štěstí a pohodlí. Říká se taky, že toto koření výborně podporuje trávení.

Skládá se z římského kmínu, černého pepře, hřebíčku, muškátového květu, kardamomu, koriandru nebo například bobkového listu. Každý region totiž může mít své ingredience a různé mohou být i jejich poměry. Jedná se o velice aromatickou, pikantní až ostrou směs koření. 

Využít ji můžete pro vegetariánská jídla, která jsou v indické kuchyni častější než ta masitá (například k dochucení fazolí, čočky, tofu nebo do rýžových pokrmů).  Výborně se ale doplňuje i s kuřetem nebo různými rybami a tradičně se používá pro dochucení jídel jako je pilaf, rožněných a grilovaných mas.   

Čím je toto koření specifické?

To, co je pro náš kraj netypické a v případě celé Garam Masaly nezbytné, je prvotní opečení koření na tuku a teprve potom přidání všech ostatních ingrediencí. Jestliže ale máte mletou Garam Masalu, mohla by se na rozpáleném tuku spálit a tím výsledný pokrm znehodnotit, a proto ji v této formě přidávejte až během vaření. Výborná je také kombinace celého a mletého koření. 

Rojikovo koření nabízí tuto směs ve 100 g balení, které určitě využijete při troše fantazie k obohacení a zpestření i jiných než indických pokrmů.  

Více o koření Garam Masala zde.

Garam masala Garam Masala garam-masala