Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Souhlasím

Domácí sekaná

Toto zdánlivě jednoduché a relativně obyčejné jídlo jistě už jedl každý vás. V obchodě naleznete mnoho jejích druhů, příchutí i tvarů. Ale ta nejlepší bude pravděpodobně ta, kterou si připravíte sami doma.

Výsledek vašeho snažení velice ovlivní to, z jakého masa sekanou uděláte. Nejčastěji se používá kombinace hovězího a vepřového v poměru 1:1 nebo s menší převahou vepřového. Ale jestliže patříte mezi chovatele králíků a přejedlo se vám králičí maso připravené na smetaně, lze využít i to. Receptů lze nalézt spoustu.

Pokud se vám maso nechce mlít doma, ale také nejste zastánci kupovaného mletého masa v plastových vaničkách, stále ještě existují řeznictví, kde vámi vybrané maso na požádání pomelou.
Vy tak máte jistotu, z jakého masa vaše sekaná pochází a současně alespoň částečnou záruku čerstvosti.

Kromě dobrého masa je zárukou úspěchu při přípravě sekané její správné ochucení. Nesmí chybět samozřejmě sůl a pepř, správná míra česneku a dalšího koření. Mezi to patří především majoránka, ale hodí se i oregano, petrželka, kmín (drcený i celý na posypání) nebo třeba mletá paprika. Je to jen a jen na vaší chuti a tom, co máte rádi.

Jestliže se vám nechce hledat správný poměr koření a bylinek můžete v našem e-shopu zakoupit již hotovou směs na domácí sekanou, která obsahuje sůl, pepř, cibuli, muškátový oříšek, chilli a nové koření. Tuto kořenící směs samozřejmě můžete využít i v jiných receptech obsahujících mleté maso.

domácí-sekaná

Pro inspiraci přikládáme recept na domácí sekanou

Potřebujete:

  • 500-600 g mletého masa
  • 1 lžičku soli
  • 1 střední cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 2 vejce
  • strouhanku dle potřeby
  • 1 lžičku sušené majoránky
  • 1 lžičku kořenící směsi Domácí sekaná

Připravte si velkou mísu, do které by se vám měly vejít nejen všechny ingredience, ale ve které se vám celá směs bude také dobře promíchávat. Smíchejte mleté maso s najemno nakrájenou cibulí. Čím menší kousky cibule, tím lepší (nebudou narušovat strukturu „šišky“). Pak přidejte vajíčka. Jeden bílek si můžete ponechat stranou na závěrečné potření sekané. Potom směs osolte a přidejte i všechno koření. Na závěr postupně přidávejte strouhanku. Její množství odhadnete podle konzistence. Výsledkem by měla být dobře tvarovatelná, konzistentní hmota. Jestliže směs potřebujete zahustit, použijte strouhanku, jestliže se naopak už moc sype, přidejte další vajíčko nebo jeho část. Pokud jste s výsledkem spokojení, vypracujte rukama šišku nebo třeba dvě menší, potřete je vajíčkem a posypte celým kmínem. Takto připravenou sekanou pečte na plechu s 1 cm vody při 180°C zhruba hodinu. 

Přejeme dobrou chuť:-)

Domácí sekaná sekaná plněná panenkou domácí sekaná plněná zelím domácí bramborová sekaná