-
Šafrán
Šafrán se cení pro mnohé léčivé účinky. Kromě zvýšení sekrece žaludečních šťáv, působí proti parazitům, zubnímu kazu, cukrovce, vředům, bronchitidě, astmatu a uvolňuje hleny. Dále má močopudný, detoxikační a projímavý účinek a udržuje rovnováhu metabolismu. Má harmonizující vliv na organismus a je snadno stravitelný. Pomáhá také při potravinových alergiích.
Celkově šafrán podporuje správnou funkci vnitřních orgánů, které jsou zodpovědné za filtrování škodlivin a jejich vylučování (ledviny a vylučovací soustava). Napomáhá také správné funkci jater, přes která prochází nejvíce odpadních látek.
-
Kmín
Kmín podporuje správné trávení. Je vhodné použít ho do mnoha jídel, neboť v trávicí soustavě se tvoří nejvíce toxinů. Kmín pomáhá očistit trávicí soustavu od nečistot a odstraňuje nánosy ze střev.
-
Kurkuma
Kurkuma obsahuje látku zvanou kurkumin, která má mimo jiné také léčivé účinky. Čistí krev, působí detoxikačně a protizánětlivě. Pomáhá při zažívacích potížích a jaterních onemocněních. Působí i proti nadýmání. Snižuje cholesterol a hladinu cukru v krvi.
Je velmi dobrá na detoxikaci, protože má žlučopudné a hepatoprotektivné účinky. Zlepšuje činnost jater a napomáhá štěpení toxinů. Díky likvidující vlivu volných radikálů je také vhodná k prevenci rakoviny, jakož i doplňková léčba již existujících zhoubných nádorů.
-
Rozmarýn
Rozmarýn má močopudné účinky, snižuje nadýmání a křeče zažívacího ústrojí. Pupeny rozmarýnu posilují činnost vnitřních orgánů, zejména funkci jater a žlučníku. Má detoxikační účinky, podporují udržení zdravé stavby kostí, pomáhají překonávat psychickou únavu a depresivní stavy.
-
Kajenský pepř
Kayenský pepř rozpouští hlen a rozšiřuje krevní cévy. Urychluje detoxikační proces a všechny metabolické pochody v těle. Stimuluje trávicí trakt, zvyšuje tok a produkci enzymů a žaludečních šťáv. To pomáhá tělu metabolizovat potraviny (a toxiny).
Kajenský pepř je také užitečný pro zmírnění střevní plynatosti. Stimuluje střevní peristaltiku k pohybu, napomáhá jak asimilaci, tak vylučování.
Kajenský pepř je známý oběhový stimulant. To také zvyšuje funkce lymfatického a trávicího systému. Tím, že ohřívá tělo, přirozený proces detoxikace je zjednodušen. Kajenský pepř také způsobuje pocení, což je další důležitý proces detoxikace. V kombinaci s citronovou šťávou a medem, je čaj z kajenského pepře vynikající ranní nápoj pro celkový tělesný detox.
-
Kardamon
Často užívané koření v indické kuchyni. Kardamom obsahuje mnohé vitamíny, stopové prvky, kyseliny, bílkoviny a éterické oleje. Proto je velmi prospěšný na trávení, posílení krevního oběhu, pálení žáhy, odhleňuje a detoxikuje organismus.
-
Skořice
Pokud chcete použít skořici k detoxikaci organismu, konzumujte ji v přírodní formě, mletou popřípadě celou v nějakém jídle či nápoji. Skořice působí na inzulín v krvi a drží jeho hladinu vyrovnanou. Díky této vlastnosti je dobrým pomocníkem při regulaci chuti na sladké.
-
Koriandr
Koriandr umí z lidského těla efektivně eliminovat toxické kovy, jako je olovo, rtuť a hliník. Ne každý však jeho velmi výraznou a specifickou chuť snese.
Zdroje:
http://www.naturmarket.cz
http://www.phyto.cz
http://www.vegan-fighter.com
http://www.detoxikace-organismu.info/blog
http://www.prirodaleci.cz
http://nadeje-byliny.eu
http://zena-in.cz
http://zena-in.cz
http://bylinky.doktorka.cz