Dnešní využití libečku
Pro kuchyňské zpracování se používají všechny části libečku jako výborné koření. Tato bylinka je velmi aromatická a tak přidáváme do pokrmů vždy jen několik lístků.
Sušené nebo čerstvé listy můžeme přidávat do polévek, omáček nebo k masu. Výborně se hodí i jako ozdoba a dochucení brambor, rýže nebo do pomazánek. Plody se používají při nakládání zeleniny a oddenky při kandování.
Výtečně s ním můžete ochutit například vepřové plecko na česneku nebo netradiční slaninové rizoto (recepty na stránkách – proklik).
Léčivé účinky libečku
Libeček má ovšem i léčebné účinky. Je zdrojem mnoha minerálů a vitaminů. Nejčastěji se používá jeho nálev vyluhovaný z drcených semen. Je velmi močopudný, zbavuje tělo toxinů, posiluje srdce a pozitivně působí i na krevní oběh, revmatismus či dnu.
Pozor na estragon v těhotenství a mateřství
Stejně jako estragon by jej neměly užívat těhotné a kojící ženy, může totiž snižovat laktaci.