Koření kurkuma je známá také jako indický šafrán. Obsahuje žluté barvivo kurkumin a také proto ji přidáváme jak do sladkých tak do slaných pokrmů k obarvení (rýže, polévky, brambory, těstoviny, omáčky, míchaná vejce, pečiva, těsta, ryby). Kuře, potřené práškem z kurkumy rozmíchaným v trošce oleje, získá při pečení lákavou kůrčičku.
Kurkuma pomáhá při trávení, je doporučovaná při nemocech žaludku a žlučníku, a je také velmi prospěšná diabetikům. V současné době je kurkuma stále ještě nedoceněná. Nejnovější výzkumy však doložily příznivé účinky na obranyschopnost a vitalitu organismu a také na dobrou psychickou pohodu. Účinné látky kurkumy pomáhají také při nadýmání.
Kurkuma se používá například při uštknutí hadem či kousnutí pavoukem. Neutralizaci otravy po uštknutí hadem či pavoukem se v Indii pije tento nápoj: 3 polévkové lžíce hrubě nasekaného kořene kurkumy se vloží do mixéru s půl šálkem vody a dvě minuty se mixuje. Pro zlepšení chuti se může smíchat se sklenicí mrkvové či rajčatové šťávy. Po přidání mouky se vytvoří pasta, která se přikládá na místo kousnutí.
Silný čaj z kurkumy, kdy se kořen vaří 15 minut, lze využít jako prostředek při občasných teplotách nebo otocích způsobených požitím nevhodné vody či jídla. Pokud se tímto roztokem omývá kůže, pomůže odstranit parazity, plísně či jiné kožní problémy.
kurkuma
Copyright © 2012 - 2024, Ladislav Rojik, Chudčická 19, 635 00 Brno, IČ 262 55 430, DIČ CZ 530 41 92 02, Obchodní podmínky - Mapa webu
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Ladislava Rojika, zakázáno. V případě porušení hrozí pokuta ve výši 10.000 Kč.
Elektronický obchod dodává Via Aurea s.r.o.
Doporučujeme: Ekofarma Jalový dvůr | Květiny online | | Kytku hned | Partneři |